Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská komunistická strana chce preskúmať, či za smrť Stalina nebol zodpovedný Západ — čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka

.sita .tomáš Zálešák .svet

Komunisti plánujú 5. marca v Moskve položiť kvety aj k buste diktátora, ktorý v 20. storočí zorganizoval sériu masového vyvražďovania.

Ruská komunistická strana chce preskúmať, či za smrť Stalina nebol zodpovedný Západ — čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka wikipedia

komunistická strana Ruskej federácie (KPRF) požiadala tamojšiu Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) a ruskú generálnu prokuratúru, aby vyšetrili možnú účasť západných spravodajských služieb na smrti sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na predsedu KPRF Sergeja Malinkoviča a ruské médiá.

„Pri príležitosti 71. výročia Stalinovej smrti sa strana obrátila na ruskú generálnu prokuratúru a FSB, aby preverili možnú účasť západných spravodajských služieb na smrti Josifa Stalina, keďže mnohé svedectvá Stalinových súčasníkov hovoria o možnej otrave vodcu sovietskych národov agentmi pod západným vplyvom,“ uviedol Malinkovič.

.vysvetlenie Tomáša Zálešáka:

Vec by sa sama osebe dala vybaviť zmienkou o mentálnej degenerácii a marazme ruských komunistov, ktorí sa od čias humanisticky naladeného Gorbačova prepadli späť do stalinizmu a konšpiračných bludov v zmysle príslovia: „pes sa k tomu vrátil, čo vyvrátil; umyté prasa váľa sa v blate zasa“. Dalo by sa sarkasticky dodať niečo o tom, že ak by v smrti zdravotne zhumpľovaného, nad vlastným hrobom sa potácajúceho masového vraha mali naozaj prsty „západné“ tajné služby, dávali si poriadne na čas.

Bohužiaľ, je tu kontext, ktorý spôsobuje, že celú záležitosť nemožno prejsť ako aktivitu niekoľkých sektárskych pohrobkov. Je tu Putin a jeho režim, jeho klika, jeho vojna, „jeho“ Rusko. To Putin má dnes k dispozícii prostriedky, ktorými by chcel rekonsolidovať priestor bývalého ZSSR. To on zastavil uvoľňujúce reformy, obrátil politický kurz, zarazil verejné diskusie o sovietskej minulosti. To on dáva špicľovať a prenasledovať opozíciu (ak ešte nejaká zostala), to on, jeho režim a jeho propagandistická mašinéria manipulujú a ohlupujú ruské zástupy. To on necháva likvidovať verejných oponentov, on ženie ruských chlapcov na frontové jatky. To on dnes už viditeľne nadväzuje na prvky Stalinovho režimu, to on de facto rehabilituje Stalina – či už to jeho propaganda podľa potreby selektívne priznáva, alebo zatĺka.

A v tomto aktuálnom kontexte aj spomenutá komunistická iniciatíva, aká by v inej situácii bola smiešna, dostáva oveľa ďalekosiahlejší a zlovestnejší význam. Je príznačná pre dnešný stav Ruska, jeho novú agresivitu, pre návrat paranoidnej mentality, konšpiračných bludov, aj tomu zodpovedajúcich ideologických schém a praktických metód na čelo ruského štátu. (Niektoré z tých bludných predstáv strašili v hlavách niektorých vládnych predstaviteľov aj v dobe Jeľcina, dnešná moc sa ich však ani nepokúša zastierať, bezškrupulózne podľa nich koná, a ešte sa tým chvasce.) Kašľať na tých pár komunistických vykopávok! Je tu nová doba a nový režim, ktorý ich agendu preberá. A tu už nestačí ani veľmi čierny humor.

Komunisti plánujú 5. marca v Moskve položiť kvety aj k buste diktátora, ktorý v 20. storočí zorganizoval sériu masového vyvražďovania. Stalin, ktorý sa narodil v gruzínskom meste Gori ako Josif Vissarionovič Džugašvili, patril medzi najkrutejších diktátorov v dejinách ľudstva. Tvrdou rukou vládol takmer 30 rokov až do svojej smrti v roku 1953. Podľa historikov bol líder zväzu s pseudonymom Muž z ocele zodpovedný za väčší počet mŕtvych Sovietov, ako si vyžiadala druhá svetová vojna.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite