Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stovky ľudí prišli na pohreb Navaľného, sú tam aj zahraniční diplomati – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.sita .martin Mojžiš .svet

Do kostola prišli napríklad veľvyslanci Nemecka, Francúzska a USA.

Stovky ľudí prišli na pohreb Navaľného, sú tam aj zahraniční diplomati – čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/AP Photo

v Moskve sa schádzajú ľudia na pohreb ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Vo štvrti Marjino na okraji Moskvy je už niekoľko stoviek, možno aj tisícok ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť s hlasným kritikom Kremľa. V oblasti je zvýšená policajná prítomnosť, pričom policajti sú pri kostole, kde sa uskutoční bohoslužba, aj na ceste k neďalekému cintorínu, kde Navaľného pochovajú. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Bohoslužba je naplánovaná na 14:00 miestneho času, pohreb by mal nasledovať o dve hodiny neskôr. Navaľného tím, ktorý pri organizácii čelil viacerým ťažkostiam, informoval, že pohrebné vozidlo s jeho telom už prišlo ku kostolu. Keď truhlu niesli do kostola, ľudia tlieskali a skandovali „nebál si sa, ani my sa nebojíme“.

Prísť na pohreb Navaľného je podľa BBC istým spôsobom ukážka odvahy a vzdoru, vzhľadom na to, že po jeho smrti pri spontánnych pamätníkoch polícia zadržala stovky ľudí. Smútiaci prišli aj napriek tomu, že by ich mohli zatknúť. Zdá sa však, že nemajú so sebou žiadne politické slogany a zatiaľ sa neobjavili správy o zatknutiach.

Navaľného tím tiež informoval, že sú problémy s pokrytím mobilného internetu, čo sťažuje streamovanie v reálnom čase.

vysvetlenie Martina Mojžiša

Pohreby výrazných odporcov režimu v despotických diktatúrach majú potenciál prezradiť veľa o režime aj o odporcoch. V prípade Putinovho Ruska sa o režime nič nové nedozvieme. Je to vražedný režim, ktorý Alexeja Navaľného zabil a je schopný zabíjať aj účastníkov pohrebu. Fakt, že ich nezabíja a podľa dostupných informácií zatiaľ ani nezatýka, vypovedá len o jednom taktickom rozhodnutí, ktoré ani v najmenšom neznamená znormálnenie režimu. O odporcoch Putina však pohreb vypovedá oveľa viac. Sú tam, sú ich stovky až tisícky, riskujú veľmi veľa (určite pokojný život, možno aj samotný život). To, že takíto ľudia existujú a že ich je tak veľa, je nesmierne dôležité svedectvo o celom ľudstve. Kým sa medzi nami nájdu aj takíto, ešte na tom nie sme úplne zle.  

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite