Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarský parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO – čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka

.tasr .tomáš Zálešák .svet

Po rozhodnutí sa v rokovacej sále ozval potlesk.

Maďarský parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO – čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka SITA/AP Photo/Denes Erdos

poslanci maďarského Národného zhromaždenia v pondelok schválili vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie..Za ratifikáciu hlasovalo 188 poslancov, šiesti poslanci Hnutia naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) boli proti, nikto sa nezdržal. 

Maďarsko ratifikovala prijatie Švédska do NATO ako posledná členská krajina Aliancie. Turecký parlament jeho vstup schválil 23. januára. Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP odkladali toto rozhodnutie už vyše poldruha roka, pričom opakovane tvrdili, že Maďarsko v tomto smere nebude posledné.

vysvetlenie Tomáša Zálešáka

Schválenie vstupu Švédska do NATO maďarským parlamentom môže právom vyvolať pocit úľavy. Isté otázky týkajúce sa budúcnosti aliancie sú však stále otvorené.

Orbánova domáca pozícia sa stáva vratkou, a v tejto situácii sa mu pokračovanie v politike striedavého „prihrievania želiezok“ v Moskve, Bruseli a Washingtone môže stať príliš náročným. Abdikácia prezidentky Katalin Novák v súvislosti s chúlostivou a škandalóznou kauzou odštartovala politickú krízu. Orbán bude potrebovať zbaviť sa každého problému, ktorý by jeho situáciu zbytočne komplikoval. Treba pripomenúť, že Orbánova politika aj jeho doterajší mocenský monopol sú výsledkom dlhodobejších domácich problémov. Aj preto v tejto chvíli ešte nemôžeme s dostatočnou istotou vedieť, aký bude ďalší vývoj maďarskej politiky vo vzťahu k NATO, EÚ, Rusku, a nezabudnime: k Ukrajine.

Vstup Švédska do NATO je nesporným prínosom. Švédsko je ekonomicky, priemyselne a technologicky mocná, vysoko rozvinutá krajina so stabilnou demokraciou, s významným zbrojárskym priemyslom. Jej  pripojenie k aliancii tiež znamená viac než symbolickú bodku za tápaním NATO ohľadom svojej role po skončení studenej vojny. Na túto otázku dnes dáva odpoveď samo Rusko so svojou novou agresivitou.

Švédska neutralita bola – tak ako iné prípady neutrality – výsledkom unikátnej zhody historických okolností, ktorých pôsobenie sa vyčerpalo. Teraz je na všetkých členských štátoch NATO (vrátane Slovenska), aby dokázali, že sa nevyčerpal dôvod existencie Aliancie. Bremeno dokazovania leží nielen na strane USA s ich rozdelenou spoločnosťou a izolacionistickými tendenciami, ale aj na európskych spojencoch, ktorí sa nemôžu naďalej pasívne viezť na amerických bezpečnostných garanciách.

Prijatím Švédska niektoré otvorené otázky nekončia. Na ich úspešné riešenie si budú musieť „naliať čisté víno“ demokracie na oboch stranách Atlantiku. Vrátane nás.

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite