Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden ohlásil uvalenie vyše 500 nových sankcií proti Rusku

.tasr .svet

Nové americké sankcie sú podľa Bidena zamerané na jednotlivcov spojených s uväznením s Navaľného.

Biden ohlásil uvalenie vyše 500 nových sankcií proti Rusku SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

nové americké sankcie uvalené na Rusko prinútia šéfa Kremľa Vladimira Putina zaplatiť ešte vyššiu cenu za vojnu na Ukrajine a smrť lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Vyhlásil to v piatok americký prezident Joe Biden, ktorý ohlásil uvalenie vyše 500 nových sankcií proti Rusku. TASR o tom informuje podľa vyhlásenia zverejneného na webovej stránke Bieleho domu.

„Zaistia, že Putin zaplatí ešte vyššiu cenu za jeho agresiu v zahraničí a represálie doma (v Rusku),“ uviedol Biden.

„Ak Putin túto cenu nezaplatí... bude pokračovať a náklady pre Spojené štáty a našich spojencov z NATO a partnerov v Európe a po celom svete narastú,“ upozornil americký prezident.

Nové americké sankcie sú podľa Bidena zamerané na jednotlivcov spojených s uväznením s Navaľného, ktorý zomrel minulý týždeň v trestaneckej kolónii na ruskej Sibíri. Zameriavajú sa tiež na ruský finančný sektor a obranný priemysel, dodávateľské siete, jednotlivcov a subjekty, ktoré sa snažia sankcie obchádzať.

„Uvaľujeme tiež nové exportné sankcie na takmer 100 subjektov, ktoré podporujú ruskú vojenskú mašinériu. Prijímame kroky na zníženie príjmov Ruska z energií,“ uviedol Biden.

Zároveň vyzval Snemovňu reprezentantov, aby schválila novú pomoc pre Ukrajinu. „Po dvoch rokoch vojny sa Ukrajinci ďalej bijú s ohromnou statočnosťou, no dochádza im munícia. Ukrajina potrebuje viac zásob od Spojených štátov, aby udržala líniu voči neúnavným útokom Ruska, “uviedol americký prezident.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite