Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Británia uvalila sankcie na predstaviteľov arktickej trestaneckej kolónie IK-3

.tasr .svet

Oznámil to britský minister zahraničných vecí David Cameron.

Británia uvalila sankcie na predstaviteľov arktickej trestaneckej kolónie IK-3 SITA/AP Photo/Valentina Petrova

británia uvalila sankcie na šiestich predstaviteľov trestaneckej kolónie na Sibíri, kde minulý týždeň zomrel ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„Tí, ktorí sú zodpovední za brutálne zaobchádzanie s Navaľným, by si nemali robiť ilúzie - budú niesť zodpovednosť,“ povedal Cameron. 

Na britský sankčný zoznam bol pridaný Vadim Konstantinovič Kalinin, šéf trestaneckej kolónie IK-3, a päť jeho zástupcov. V Spojenom kráľovstve im zmrazili aktíva a vzťahuje sa na nich zákaz cestovania.

Británia je prvou krajinou, ktorá uvalila sankcie v súvislosti so smrťou ruského opozičného lídra. Londýn tiež vyzval ruské úrady, aby okamžite vydali Navaľného telo rodine.

„Je jasné, že ruské úrady považovali Navaľného za hrozbu a opakovane sa ho snažili umlčať,“ dodal šéf britskej diplomacie.

Ruské úrady „ho v roku 2020 otrávili novičokom, uväznili ho za mierové politické aktivity a poslali ho do arktickej trestaneckej kolónie“, pokračoval Cameron. Podľa jeho slov „by nikto nemal pochybovať o represívnej povahe ruského systému“.

„Preto dnes sankcionujeme najvyšších väzenských úradníkov zodpovedných za jeho väzbu v trestaneckej kolónii, kde strávil svoje posledné mesiace,“ uzavrel.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov Kremľa. Podľa ruských úradov zomrel v piatok v trestaneckej kolónii IK-3, známej aj pod názvom Polárny vlk. Väzenská služba tvrdí, že 47-ročnému politikovi prišlo po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie. Ruské úrady doteraz rodine neumožnili prístup k jeho telu, ani jej ho nevydali na pochovanie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite