Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Navaľného hovorkyňa potvrdila jeho smrť

.tasr .svet

Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj zomrel 16. februára o 14.17 h miestneho času.

Navaľného hovorkyňa potvrdila jeho smrť SITA/AP Photo/Michael Probst

uvádza sa to v oficiálnom oznámení vydanom úradmi jeho matke, ktorá prišla do trestaneckej kolónie na severe Ruska, kde bol Navaľnyj väznený. Na sociálnej sieti X o tom v sobotu podľa agentúry DPA informovala jeho  hovorkyňa Kira Jarmyšová.

„Alexej Navaľnyj bol zavraždený,“ napísala Jarmyšová.

Vo videu zverejnenom na platforme YouTube Jarmyšová povedala, že Navaľného matka Ľudmila pricestovala do trestaneckej kolónie IK-3 v sprievode jeho právnika. Tam čakali dve hodiny, kým im zamestnanec kolónie oznámil, že telo Navaľného previezli predstavitelia Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie do mesta Salechard v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu, kde urobia jeho prehliadku.

Salechard je od trestaneckej kolónie vzdialený okolo 50 kilometrov. Agentúra Reuters kontaktovala pracovníka tamojšej márnice, ktorý však uviedol, že Navaľného telo tam nie je.

„Žiadame, aby telo Alexeja Navaľného okamžite vydali jeho rodine,“ uviedla Jarmyšová. Zároveň sa poďakovala všetkým, ktorí prišli na spontánne zhromaždenia na jeho pamiatku.

O úmrtí Navaľného informovala ruská väzenská služba, podľa ktorej odsúdenému politikovi prišlo v piatok po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie. Privolení zdravotníci z nemocnice v meste Labytnangi sa Navaľného pokúšali oživovaťž viac ako pol hodiny, ale neboli úspešní.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite