Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael zachytil raketu blížiacu sa z juhu

.tasr .svet

Zrejme ju vypálili jemenskí povstaleckí húsíovia podporovaní Iránom.

Izrael zachytil raketu blížiacu sa z juhu sita/AP Photo/Osamah Abdulrahman

protiraketový obranný systém Arrow izraelskej armády zachytil raketu, ktorá sa približovala od Červeného mora. Vyvoláva to podozrenie, že ju vypálili jemenskí povstalci húsíovia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Iránom podporovaní povstalci sa zatiaľ k zodpovednosti za útok neprihlásili, ale od 7. októbra, keď vypukla vojna v palestínskom Pásme Gazy už na Izrael viackrát útočili. Prakticky všetky strely boli zachytené a zlikvidované.

Izraelská armáda uviedla, že počas vojny už piatykrát využila systém Arrow (Šíp), ktorý bol vyvinutý spolu s USA proti raketám dlhého doletu.

Šiitské hnutie húsíov, ktoré ovláda väčšinu severného Jemenu, začalo útočiť na obchodné lode v Červenom mori a Adenskom zálive v novembri a odvtedy v útokoch pokračuje. Tvrdí, že to robí zo solidarity s palestínskym hnutím Hamas a s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

Húsíovia často útočia aj na plavidlá s nejasným napojením na Izrael a ohrozujú tak plavbu po trase kľúčovej pre svetový obchod.

Húsíovia sú zarytými nepriateľmi Izraela aj Spojených štátov a v jemenskom hlavnom meste Saná a ďalších mestách, ktoré majú pod kontrolou, organizujú každý týždeň propalestínske zhromaždenia. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite