Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarská opozícia chce mimoriadnu schôdzu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO

.tasr .svet

Na nej by sa malo čo najskôr rozhodnúť o ratifikácii vstupu Švédska do NATO.

Maďarská opozícia chce mimoriadnu schôdzu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO SITA/AP Photo/Denes Erdos, File

opoziční poslanci maďarského Národného zhromaždenia v pondelok iniciovali zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. 

V liste predsedovi parlamentu Lászlóovi Kövérovi opozícia žiada zvolanie mimoriadnej schôdze na 5. februára (budúci pondelok). Ak o zvolanie mimoriadnej schôdze požiada najmenej pätina poslancov zákonodarného zboru, Kövér to musí urobiť. Keďže k  iniciatíve Maďarskej socialistickej strany (MSZP) sa pridali aj poslanci Demokratickej koalície (DK), strán Jobbik, LMP, Momentum a Dialóg (Párbeszéd), pre zvolanie schôdze vyzbierali potrebný počet podpisov.

Opozičná MSZP upozorňuje, že pre schválenie programu mimoriadnej schôdze budú potrebné okrem hlasov 54 opozičných poslancov aj hlasy 47 poslancov bloku vládnych strán Fideszu-KDNP, čo sa nemusí podariť.

Opozícia v posledných rokoch viackrát iniciovala mimoriadne schôdze, poslanci Fideszu sa však doteraz nezúčastnili na žiadnej z nich. Bojkotovali aj vlaňajšiu júlovú schôdzu, na ktorej sa malo rozhodovať aj o vstupe Švédska do NATO. 

Maďarsko doteraz ako jediná členská krajina neratifikovala  prijatie Švédska do obrannej Severoatlantickej aliancie, keď turecký parlament jeho vstup 23. januára ratifikoval. Poslanci maďarského vládneho bloku odkladajú toto rozhodnutie už poldruha roka, pričom doteraz opakovane tvrdili, že Maďarsko v tomto smere nebude posledné.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite