Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sejm poveril zostavením vlády Donalda Tuska

.tasr .svet

Zvolením Tuska za premiéra sa v Poľsku končí osemročné vládnutie strany PiS.

Sejm poveril zostavením vlády Donalda Tuska SITA/AP Photo/Michal Dyjuk

dolná komora poľského parlamentu, Sejm, v pondelok večer poverila zostavením novej vlády niekdajšieho premiéra a expredsedu Európskej rady Donalda Tuska z liberálnej strany Občianska platforma. Za Tuskovu kandidatúru hlasovalo 248 poslancov, proti bolo 201, nikto sa nezdržal, informuje TASR.

Po krátkom príhovore Tuska, v ktorom okrem iného vzdal hold niekdajšiemu prezidentovi Lechovi Walesovi, poslanci vstali a zaspievali poľskú hymnu.

Popoludní Sejm hlasoval o dôvere kabinetu doterajšieho premiéra Mateusza Morawieckého zo strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorého prezident Andrej Duda ako nominálneho víťaza volieb poveril zostavením novej vlády, aj keď bolo zrejmé, že v Sejme nezíska dostatočnú podporu. Následne mohol premiéra vybrať Sejm a dva a pol hodiny po odmietnutí Morawieckého vlády si vybral Tuska, bývalého premiéra z rokov 2007 – 2014 a expredsedu Európskej rady z rokov 2014 – 2019.

V októbrových parlamentných voľbách kandidoval Tusk ako líder Občianskej koalície, v ktorej boli okrem jeho vlastnej strany aj Nowoczesna, Poľská iniciatíva a Zelení. Doterajšia opozícia po volebnom víťazstve v polovici októbra podpísala v novembri koaličnú dohodu. V koalícii je Občianska platforma, stredopravá aliancia Tretia cesta a strana Nová ľavica. 

Očakáva sa, že Tusk sa so svojou vládou bude uchádzať o dôveru Sejmu už v utorok a na druhý deň by ho mal oficiálne vymenovať prezident Duda. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite