Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ v roku 2024 poskytne Palestínčanom humanitárnu pomoc za 125 miliónov eur

.tasr .svet

Únia poskytuje humanitárnu pomoc Palestínčanom, ktorí sa ocitli v núdzi, od roku 2000.

EÚ v roku 2024 poskytne Palestínčanom humanitárnu pomoc za 125 miliónov eur SITA/AP Photo/Mohammed Dahman

európska únia poskytne v roku 2024 palestínskemu ľudu humanitárnu pomoc vo výške 125 miliónov eur. Oznámila to v piatok Európska komisia (EK), informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že toto nové financovanie podporí humanitárne organizácie pôsobiace v Pásme Gaze aj na Západnom brehu Jordánu.

V Pásme Gazy, kde sú humanitárne potreby najvyššie, sa bude klásť dôraz na núdzové reakcie na záchranu života a obnovenie prístupu k základným potrebám, ako je voda, jedlo, zdravotná starostlivosť, prístrešie a hygiena.

Humanitárna reakcia bude tiež uprednostňovať ochranu najzraniteľnejších skupín, psychosociálnu podporu a vzdelávanie v núdzových situáciách.

Na Západnom brehu Jordánu, kde mnohým palestínskym komunitám hrozí vysídlenie alebo ich už násilne vysídlili, budú humanitárne projekty financované EÚ poskytovať ochranné služby, ako je právna pomoc alebo materiálna pomoc ľuďom postihnutým násilím zo strany židovských osadníkov, konfiškáciou súkromného majetku alebo stratou živobytia. EÚ podporí ich prístup k základným službám a vzdelaniu.

Komisia pripomenula, že humanitárna pomoc financovaná Úniou sa poskytuje v súlade s humanitárnymi zásadami ľudskosti, neutrality, nestrannosti a nezávislosti. Doručuje sa prostredníctvom humanitárnych agentúr OSN, mimovládnych organizácií a Medzinárodného výboru Červeného kríža, ako aj mnohých miestnych humanitárnych organizácií, ktoré s nimi spolupracujú.

Od vypuknutia najnovšej vlny násilia medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktorú vyvolali teroristické útoky Hamasu zo 7. októbra, sa humanitárna kríza v Pásme Gazy pre jeho 2,2 milióna obyvateľov každým dňom zhoršuje. V reakcii na to eurokomisia zmobilizovala svoj široký súbor nástrojov reakcie na núdzové situácie. Doterajších 30 humanitárnych vzdušných mostov dopravilo ľuďom v Gaze vyše 1000 ton pomoci a celkový objem humanitárnych prostriedkov pridelených Palestínčanom v roku 2023 dosiahol 103 miliónov eur.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite