Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin oznámil, že bude opäť kandidovať

.tasr .svet

Jeho najvýraznejší oponent Alexej Navaľnyj je vo väzení a ďalší kritici sú tiež buď vo väzení, alebo v obave z represií žijú v exile.

Putin oznámil, že bude opäť kandidovať SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský prezident Vladimir Putin v piatok oznámil, že v roku 2024 má v pláne opäť kandidovať v prezidentských voľbách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

Putin svoje rozhodnutie oznámil počas rozhovoru s účastníkmi slávnostného odovzdávania vyznamenaní Hrdina Ruska. Jeden z hostí ceremoniálu sa Putina – už v „neformálnom“ rozhovore – spýtal, či bude kandidovať, na čo dal Putin súhlasnú odpoveď.

Krátko pred tým tlačové agentúry vydali správu z brífingu hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý uviedol, že „veľa ľudí“ na Putina nalieha, aby sa v marci v prezidentských voľbách uchádzal o ďalšie šesťročné funkčné obdobie. Putin svoje rozhodnutie, či bude kandidovať, oznámi, „keď to bude považovať za vhodné“, doplnil ešte Peskov podľa agentúry Reuters.

Šesť zdrojov pritom v rozhovoroch s agentúrou Reuters už v novembri uviedlo, že 71-ročný Putin sa rozhodol kandidovať. 

V praxi to bude znamenať, že Putin sa môže udržať pri moci minimálne do roku 2030, doplnil Reuters. 

trojdňové prezidentské voľby

Prezidentské voľby v Rusku sa po prvý raz budú konať počas troch dní – od 15. do 17. marca 2024. Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámila ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK). Predsedníčka ÚVK Ella Pamfilovová dodala, že tento návrh uznesenia podporili členovia ÚVK pomerom hlasov 13 k jednému.

Pamfilovová konštatovala, že „hlasovanie v trvaní troch dní sa už pre náš (ruský) volebný systém stáva tradičným“. Pripomenula, že prvýkrát sa použilo počas pandémie „na zaistenie bezpečnosti voličov“ a postupom času tento formát „oslovil väčšinu voličov pre svoje ďalšie výhody“. Prijateľnosť tohto systému hlasovania potvrdzujú aj sociologické prieskumy, doplnila Pamfilovová.

Právo nominovať kandidátov do prezidentských volieb má v Rusku 25 politických strán, uviedol člen ÚVK Jevgenij Ševčenko.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite