Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf OSN pre ľudské práva odsúdil rozhodnutie ruského súdu zakázať LGBT+ hnutie

.tasr .svet

Ruský súd zakázal činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu.

Šéf OSN pre ľudské práva odsúdil rozhodnutie ruského súdu zakázať LGBT+ hnutie SITA/AP Photo/Hadi Mizban

šéf Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volker Türk vo štvrtok odsúdil rozhodnutie ruského Najvyššieho súdu zakázať medzinárodné LGBT+ hnutie. Trestnému stíhaniu môžu v dôsledku tohto rozhodnutia podľa neho čeliť aj ľudia angažujúci sa v oblasti ľudských práv. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Nikto by nemal byť väznený za prácu v oblasti ľudských práv, a nikomu by nemali byť odopierané ľudské práva na základe jeho sexuálnej orientácie alebo rodovej identity,“ uviedol Türk vo vyhlásení.

Ruský súd zakázal činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu. Príslušnú žalobu podalo tento mesiac ruské ministerstvo spravodlivosti. Ruské úrady podľa neho identifikovali „znaky a prejavy extrémistickej povahy“ zo strany LGBT+ hnutia pôsobiaceho v Rusku vrátane „podnecovania sociálnych a náboženských nezhôd.“

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite