Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najvyšší ruský súd zakázal LGBT+ hnutie, označil ho za extrémistickú skupinu

.tasr .svet

Žalobu na najvyšší súd podalo tento mesiac ruské ministerstvo spravodlivosti.

Najvyšší ruský súd zakázal LGBT+ hnutie, označil ho za extrémistickú skupinu SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

ruský Najvyšší súd vo štvrtok zakázal činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Súdne pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami bez prítomnosti žalovanej strany. Ide o najnovší krok v dlhotrvajúcej snahe Ruska obmedzovať uvedenú komunitu ľudí, ktorí majú podľa úradov „netradičnú“ sexuálnu orientáciu a rodové identity. 

Žalobu na najvyšší súd podalo tento mesiac ruské ministerstvo spravodlivosti. Ruské úrady podľa neho identifikovali znaky a prejavy extrémistickej povahy zo strany LGBT+ hnutia pôsobiaceho v Rusku vrátane podnecovania sociálnych a náboženských nezhôd. Dôkazy však ruský rezort spravodlivosti neponúkol, píše AP.

Niektorí LGBT+ aktivisti povedali, že sa snažili byť účastníkmi tohto súdneho sporu, keďže sa týkal ich práv. Tvrdia však, že súd ich žiadosť zamietol.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite