Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína buduje jadrový arzenál rýchlejšie, do 2030 bude mať 1000 hlavíc

.tasr .svet

Washington označil Peking za najväčšieho geopolitického rivala, pričom vzťahy oboch krajín sú najhoršie za dlhé obdobie.

Čína buduje jadrový arzenál rýchlejšie, do 2030 bude mať 1000 hlavíc SITA/AP Photo/Ahn Young-joon

čína buduje svoj jadrový arzenál rýchlejšie, než predpokladali Spojené štáty. Vyplýva to zo štvrtkovej správy amerického ministerstva obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Pentagón vo svojej výročnej správe uviedol, že Čína vlastí na základe údajov z mája „viac než 500 funkčných jadrových hlavíc a blíži sa tak k prekročeniu predchádzajúcich očakávaní.“ Ministerstvo tiež predpokladá, že Čína ich bude mať do roku 2030 viac než 1000. V správe je tiež podrobne opísané, ako Čína rozširuje a modernizuje svoju armádu. Podľa USA už pravdepodobne dokončila výstavbu celkom 300 zariadení na odpaľovanie medzikontinentálnych balistických rakiet.

Podľa nemenovaného predstaviteľa amerického ministerstva obrany nejde o veľký odklon od pôvodných očakávaní. Napriek tomu podľa neho tento nárast „vyvoláva veľké obavy.“ Zároveň Čínu vyzval, aby postupovala pri budovaní jadrových zbraní transparentnejšie. Peking však s Washingtonom o svojom arzenáli nekomunikuje.

Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI) uvádza, že Čína má v súčasnosti 410 jadrových hlavíc, Spojené štáty ich majú 2700 a Rusko 4500. V stredu USA obvinili Čínu z nebezpečných leteckých manévrov namierených proti americkým vojenským lietadlám v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Washington označil Peking za najväčšieho geopolitického rivala, pričom vzťahy oboch krajín sú najhoršie za dlhé obdobie. Dôvodom je napätie v oblastiach ako obchod, ľudské práva, Taiwan a Juhočínske more.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite