Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Egypt a Izrael sa dohodli na otvorení priechodu Rafah pre občanov USA

.tasr .svet

Jediný hraničný priechod Rafah bude otvorený od 12.00 h do 17.00 h miestneho času, uviedol predstaviteľ, ktorý sprevádza Antonyho Blinkena na návštevách štátov v regióne Blízkeho východu.

Egypt a Izrael sa dohodli na otvorení priechodu Rafah pre občanov USA SITA/AP Photo/Hatem Ali

egypt a Izrael sa v sobotu dohodli, že umožnia americkým občanom odísť z pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah. Agentúra AFP o tom informovala s odvolaním na nemenovaného predstaviteľa USA, píše TASR.

Citovaný zdroj uviedol, že v pásme Gazy sa nachádza približne 500 – 600 občanov USA. Pre AFP však nevedel potvrdiť, či cez Rafah budú môcť prejsť aj občania iných národností. Ako spresnil, USA zatiaľ nemajú potvrdené, že sa egyptsko-izraelská dohoda uplatňuje, zámerom však podľa neho zostáva, aby bol Rafah otvorený. Dodal, že Katar v tejto súvislosti komunikoval aj s palestínskym militantným hnutím Hamas, aby ho podnietil k spolupráci.

Medzičasom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) informovala, že na egyptské letisko neďaleko palestínskej enklávy dorazil dostatok základných zdravotníckych potrieb pre 300 000 ľudí.

Podľa WHO sú tieto humanitárne potreby pripravené na odoslanie do pásma Gazy v prípade, že bude otvorený hraničný priechod Rafah medzi Egyptom a pobrežnou enklávou. Ide o jediný priechod do a z pásma Gazy, ktorý nekontroluje Izrael.

Svetová organizácia vyzvala na okamžité otvorenie humanitárneho priechodu cez Rafah na dodanie potravín, paliva, vody a ďalších základných vecí na prežitie.

„Každou hodinou, keď tieto zásoby zostanú na egyptskej strane hranice, zomrie viac dievčat a chlapcov, žien a mužov, najmä tých zraniteľných alebo zdravotne postihnutých, zatiaľ čo zásoby, ktoré ich môžu zachrániť, sú vzdialené menej ako 20 kilometrov,“ varovala WHO.

Egypt však ešte vo štvrtok tvrdil, že priechod Rafah je otvorený. Citujúc nemenovaného predstaviteľa Jordánska stanica CNN však tvrdila, že palestínska strana priechodu je z dôvodu izraelských náletov znefunkčnená.

armáda odporučila obyvateľom Gazy, aby svoj odchod neodkladali

Izraelská armáda v sobotu upozornila, že obyvatelia mesta Gaza nesmú odkladať svoj odchod pred začiatkom vojenskej ofenzívy proti militantom z palestínskeho hnutia Hamas.

Cesty vedúce zo severnej časti tejto palestínskej enklávy boli medzitým už preplnené miestnymi obyvateľmi, ktorí odchádzali smerom na juh.

Hovorca Izraelských obranných síl (IDF) Richard Hecht poukázal na existujúce časové „okno“ pre bezpečný prechod do južnej časti Gazy cez na to určené koridory medzi 10.00 h až 16.00 h miestneho času (9.00 h až 15.00 h SELČ). Hecht bez toho, aby spresnil, koľko dní zostane toto časové okno pre evakuáciu v platnosti, novinárom povedal: „Vieme, že to bude istý čas trvať, ale odporúčame ľuďom, aby to neodkladali.“

Velenie izraelskej armády dalo v piatok viac ako miliónu obyvateľov severu pásma Gazy 24 hodín na to, aby sa presunuli do južnej časti enklávy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite