Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael hlási najmenej 22 obetí a viac než 460 zranených

.tasr .svet

Na oboch stranách sa šíria správy o mnohých ďalších obetiach, úrady však podrobnosti neposkytli.

Izrael hlási najmenej 22 obetí a viac než 460 zranených SITA/AP Photo/Oren Ziv

najmenej 22 ľudí prišlo o život a viac než 460 utrpelo zranenia počas sobotňajších útokov palestínskeho hnutia Hamas na území Izraela. TASR správu prevzala z agentúry AP a stanice BBC, ktoré sa odvolávajú na izraelské úrady a záchranné zložky.

Zdravotné stredisko v meste Beer Ševa na juhu Izraela oznámilo, že ošetrilo najmenej 280 ľudí, z ktorých 60 bolo vo vážnom stave. Nemocnica v meste Aškelon neďaleko pásma Gazy podľa svojich vyjadrení ošetrila 182 zranených vrátane 12 v ťažkom stave.

Úrady v pásme Gazy oficiálne správy o obetiach nezverejnili. Reportéri AP boli svedkami pohrebov 15 osôb a spozorovali tiež, ako do jednej z nemocníc priviezli ďalších osem tiel. Nebolo však bezprostredne jasné, či išlo o bojovníkov alebo civilistov.

Hnutie Hamas zverejnilo videozáznamy, ktoré zachytávali najmenej troch Izraelčanov držaných ako rukojemníkov. Izraelská armáda však odmietla poskytnúť podrobnosti o obetiach či únosoch.         

Hamas v sobotu ráno vypálilo približne 2500 rakiet smerom na Izrael, pripomína AP. Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav a začala útočiť na ciele v pásme Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obyvateľom oznámil, že krajina je vo vojne a nariadil hromadnú mobilizáciu záložníkov. V Izraeli na sobotu pripadá sviatok Radosť z Tóry (Simchat Tóra), pripomína AP.

Izraelské sily takisto bojujú aj proti ozbrojencom z hnutia Hamas, ktorí prenikli na územie Izraela na najmenej siedmich rôznych miestach. Armáda uviedla, že títo militanti sa dostali cez hraničný plot a dokonca sa na územie Izraela dostali využitím paraglajdingu. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite