Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anketa: Čo si svet myslí o našich voľbách

.marína Gálisová .svet .téma

Je dôležité vidieť sa aj inak ako vlastnými očami. Viacerým analytikom a komentátorom, ktorí pôsobia v zahraničí, ale pozorne sledujú dianie u nás, sme preto položili túto otázku: Ako hodnotíte výsledky slovenských parlamentných volieb a ako by ste odhadli ich možné dôsledky? Tu sú odpovede:

Anketa: Čo si svet myslí o našich voľbách FOTO JANOS KUMMER/GETTY IMAGES 30. september 2023, Bratislava: Predseda strany Smer-SD Robert Fico prichádza do straníckej centrály na Súmračnej ulici počas volebnej noci. V tejto chvíli ešte netušil, že jeho strana vyhrá parlamentné voľby.

anne Applebaum Americká novinárka a historička, nositeľka Pulitzerovej ceny, odborníčka na strednú a východnú Európu.

Nestačí, ak poviem, že som po výsledkoch slovenských volieb sklamaná. Ja si myslím, že výsledky boli strašné, a nie iba pre Slovensko, ale pre celú Európu a demokratický svet. Transatlantická solidarita je tou najdôležitejšou zbraňou, ktorú vo vojne proti ruskej autokracii máme k dispozícii. Putin vyčkáva, kedy sa naša koalícia rozpadne – potom bude môcť dobyť Ukrajinu a zastrašiť Slovensko a aj jeho susedov.

Nachádzame sa v nesmierne nebezpečnom momente v dejinách, potenciálne v bode zvratu, a presne preto tí progresívni Slováci, ktorí chcú žiť v otvorenej, slobodnej, demokratickej Európe, nesmú stratiť guráž. Všetci musíme spolupracovať, bez ohľadu na hranice, aby sme porazili korupciu a autokraciu v akejkoľvek podobe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite