Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaputová a Pavel si v New Yorku pripomenuli 30 rokov samostatnosti Slovenska a Česka

.tasr .svet

Prezidentka to vo štvrtok uviedla v príspevku na sociálnej sieti.

Čaputová a Pavel si v New Yorku pripomenuli 30 rokov samostatnosti Slovenska a Česka SITA/AP Photo/Richard Drew

prezidentka SR Zuzana Čaputová si v New Yorku spolu so svojím českým kolegom Petrom Pavlom pripomenuli 30 rokov samostatnosti SR a ČR a tiež 30 rokov členstva oboch krajín v Organizácii Spojených národov. Čaputová to vo štvrtok uviedla v príspevku na sociálnej sieti, informuje TASR.

Na galavečeri v New Yorku sa okrem Čaputovej a Pavla zúčastnili aj ďalšie hlavy štátov, významné osobnosti slovenskej a českej komunity v USA, ako aj priatelia oboch krajín z Ameriky a Európy, priblížila Čaputová.        

„História prvej Československej republiky je úzko spätá s Amerikou. Práve tu má svoje korene formovanie našich demokratických tradícií. Dôkazom, je aj Bohemian National Hall, v ktorej sme sa stretli a ktorá je významným centrom českej a slovenskej kultúry v New Yorku už viac ako sto rokov,“ napísala prezidentka.

Dodala, že hoci sa cesta Slovenska a Českej republiky v jednom štáte skončila pred vyše 30 rokmi, „neoslavovali sme rozchod, ale priateľstvo a spojenectvo“. „Som veľmi rada, že toto výročie sme spoločne mohli osláviť ako dva suverénne, demokratické a medzinárodne rešpektované štáty,“ uzavrela.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite