Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko sa únosmi ukrajinských detí dopúšťa genocídy, vyhlásil Zelenskyj v OSN

.tasr .svet

Rusku – stálemu členovi Bezpečnostnej rady OSN – podľa Zelenského nemožno dôverovať v súvislosti s jadrovými zbraňami.

Rusko sa únosmi ukrajinských detí dopúšťa genocídy, vyhlásil Zelenskyj v OSN SITA/AP Photo/Mary Altaffer

rusko sa únosmi ukrajinských detí dopúšťa genocídy, vyhlásil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave počas všeobecnej rozpravy 78. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Tieto deti sú v Rusku vedené k tomu, aby nenávideli Ukrajinu, a všetky ich väzby na rodinu sú prerušené. Toto je jasná genocída, “povedal Zelenskyj.

„Poznáme mená desaťtisícov detí a máme dôkazy o státisícoch ďalších unesených Ruskom na okupovaných územiach Ukrajiny a neskôr deportovaných. Medzinárodný trestný súd vydal zatykače za tieto zločiny a my sa snažíme dostať deti späť domov,“ poznamenal ďalej s tým, že „čas plynie.“ Zároveň položil otázku, čo s týmito deťmi bude.

Ukrajinský prezident s prejavom vystúpil vo svojej charakteristickej vojenskej kombinéze a zopakoval výzvu na uskutočnenie summitu rovnako zmýšľajúcich krajín. „Pripravujeme svetový mierový summit. Pozývam váš všetkých – vás, ktorí netolerujete žiadnu agresiu – na spoločné prípravy tohto summitu,“ dodal.

Rusku – stálemu členovi Bezpečnostnej rady OSN – podľa Zelenského nemožno dôverovať v súvislosti s jadrovými zbraňami. „Teroristi nemajú žiadne právo, aby disponovali jadrovou zbraňou, “ podotkol. Moskvu obvinil aj zo zneužívania energonosičov a potravín ako prostriedkov nátlaku na svet. „Agresor premieňa na zbrane aj množstvo iných vecí a používa ich nielen proti našej krajine, ale aj proti krajinám vás všetkých... od atlantického pobrežia Afriky až po juhovýchodnú Áziu, “ upozornil podľa britského denníka The Guardian.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite