Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko potvrdilo príchod severokórejského vodcu Kim Čong-una

.tasr .svet

Experti sa domnievajú, že stretnutie medzi severokórejským lídrom a Putinom vo Vladivostoku sa bude sústreďovať na dohodu o zbraniach.

Rusko potvrdilo príchod severokórejského vodcu Kim Čong-una SITA/telegram channel @primamedia via AP

vlak so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vstúpil na územie Ruska, potvrdila v utorok ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Vlak prešiel hranice v oblasti Prímorského kraja hraničiaceho so Severnou Kóreou na ruskom Ďalekom východe, spresnila agentúra. Ruské médiá zverejnili aj fotografie súkromného obrneného vlaku severokórejského vodcu s tmavozelenými vozňami, ktorý po trati ťahala lokomotíva ruských železníc.

O Kimovom príchode do Ruska už predtým informovalo aj juhokórejské ministerstvo obrany. Severokórejské štátne médiá už predtým uviedli, že Kim sa vydal na cestu vlakom do Ruska už v nedeľu popoludní miestneho času. Podľa agentúry Jonhap mu trvala cesta vlakom do mesta Vladivostok na ruskom Ďalekom východe viac než 20 hodín. Ide zároveň o prvú Kimovu návštevu Ruska za uplynulé štyri roky a jeho prvú cestu do zahraničia od vypuknutia pandémie covid-19.

Experti sa domnievajú, že stretnutie medzi severokórejským lídrom a Putinom vo Vladivostoku sa bude sústreďovať na dohodu o zbraniach, pričom Putin údajne žiada Severnú Kóreu o zbrane do vojny, ktorú Moskva vedie proti Ukrajine, pripomína AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medzitým podľa agentúry Reuters uviedol, že Kimova cesta do Ruska a jeho stretnutie s Putinom bude predstavovať „plnohodnotnú návštevu.“ Spojené štáty v pondelok označili plánované stretnutie za prosbu o pomoc zo strany Putina. USA zároveň varovali Rusko i KĽDR pred možnými dohodami o poskytnutí zbraní.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite