Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Rumunsku sa našli úlomky zariadenia, zisťujú, či to nebol ruský dron

.tasr .svet

Nález v rozhovore pre rumunskú spravodajskú stanice A3CNN v stredu potvrdil rumunský minister obrany Angel Tilvar

V Rumunsku sa našli úlomky zariadenia, zisťujú, či to nebol ruský dron SITA/Odesa Regional Administration Press Office via AP

rumunská armáda vyšetruje úlomky, ktoré objavili na území tejto členskej krajiny NATO po tom, čo Rusko zaútočilo dronmi na ukrajinské prístavné mesto Izmajil, ležiace na Dunaji pri rumunskej hranici. Nález v rozhovore pre rumunskú spravodajskú stanice A3CNN v stredu potvrdil rumunský minister obrany Angel Tilvar, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a Reuters a televízií CNN a Sky News.

„Potvrdzujem, že sa našli úlomky, ktoré by mohli byť časťami dronu,“ citoval rumunský spravodajský portál HotNews ministra obrany. Tilvar nešpecifikoval, kedy úlomky dronu na rumunské územie dopadli.

Rumunská agentúra Agerpress s odvolaním na vládne zdroje napísala, že úlomky môžu byť staršie a nemusia pochádzať z najnovších ruských útokov na Izmajil. Úlomky údajne našli 100 metrov od Dunaja v oblasti s bujnou vegetáciou. 

Rumunský prezident Klaus Iohannis vyjadril v utorok znepokojenie v súvislosti s tým, že k novým útokom na Ukrajinu došlo „veľmi blízko“ hraníc s Rumunskom. Spresnil, že útoky boli zaznamenané len 800 metrov od hranice Rumunska s Ukrajinou. Zároveň ubezpečil, že na rumunské územie nedopadol žiaden dron ani jeho časť.

Od júla, keď Rusko pozastavilo svoju účasť na dohode, ktorá Ukrajine umožnila vyvážať obilniny cez čiernomorské prístavy, ruská armáda zintenzívnila ostreľovanie v oblasti juhozápadnej Ukrajiny hraničiacej s Rumunskom, kde sú prístavy a iná kritická infraštruktúra nevyhnutá na prepravu tovarov loďami.

Ukrajina v pondelok uviedla, že má dôkazy o tom, že ruské drony, ktoré mali ako cieľ útoku oblasť okolo ukrajinského prístavu Izmajil, v noci na pondelok dopadli na územie Rumunska a explodovali tam. Bukurešť vtedy toto tvrdenie odmietla.        

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite