Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sledujeme ONLINE: Po rokovaní vlády v Handlovej postrelili premiéra Fica

.tasr .sita .redakcia .slovensko

Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Podľa Tarabu prebehla operácia dobre, Fico by mal prežiť.

Sledujeme ONLINE: Po rokovaní vlády v Handlovej postrelili premiéra Fica SITA/ Milan Šoka

aktuálne informácie o situácii:

  • Taraba pre BBC: Operácia prebehla dobre, Fico by mal prežiť
  • Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny
  • Atentátnikom je pravdepodobne 71-ročný Juraj C. z Levíc
  • Pellegrini: Streľba na premiéra je bezprecedentným ohrozením demokracie
  • Premiér je po streľbe v život ohrozujúcom stave
  • Premiéra Roberta Fica postrelili a prevážajú ho do Banskej Bystrice

23:10 Taraba pre BBC: Operácia prebehla dobre, Fico by mal prežiť

Podľa ministra Tomáša Tarabu guľky zasiahli premiérovi žalúdok a kĺb. Predseda vlády vraj v súčasnosti nie je v život ohrozujúcej situácii, uviedol Taraba pre BBC.

20:15 Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny 

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Informoval o tom podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). 

„Zažili sme naozaj veľmi tragický deň, ktorý pre nás znamená boj o život predsedu vlády,“ povedal Kaliňák s tým, že zatiaľ nemá dobré správy a vkladá dôveru do rúk ošetrujúceho personálu. 

„Podľa tých informácií, ktoré máme, utrpel vážnu polytraumu po niekoľkých strelných poraneniach a jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny,“ skonštatoval minister obrany. 

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Bol v život ohrozujúcom stave. Do nemocnice do Banskej Bystrice ho priviezol vrtuľník.

19:35 Streľbu na R. Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu, informuje TASR.

„Som šokovaný streľbou na slovenského premiéra Roberta Fica. Tento útok dôrazne odsudzujem. Moje myšlienky a solidarita sú s ním, jeho rodinou a slovenským národom,“ uviedol.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali.

19:30 Z incidentu existuje aj video 

Zverejnila ho Regionálna televízia Handlová.

17:35 Agentúra SITA: Vieme, kto spáchal atentát na Roberta Fica

Atentátnikom na Roberta Fica je pravdepodobne Juraj C. z Levíc, 71-ročný strelec je jedným zo zakladateľov Literárneho klubu DÚHA z roku 2005, ktorý prispel k rozvoju slovenskej literatúry a podpore mladých talentov. Polícia muža po útoku okamžite spacifikovala. Informácie o identite muža priniesla TV Markíza.

Atentátnik zaútočil na Roberta Fica v Handlovej pred domom kultúry, kde v stredu zasadala vláda. Stalo sa to v čase, keď premiér išiel medzi ľudí. Padlo niekoľko výstrelov, podľa medializovaných informácií má premiér zranenie brucha a zrejme zranenie ruky a nohy. Robert Fico sa aktuálne nachádza v životohrozujúcom stave, preto ho previezli do Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Prevoz do nemocnice v Bratislave by trval dlho a bol nevyhnutný akútny zákrok. „Najbližšie hodiny rozhodnú," píše sa na premiérovej sociálnej sieti. (SITA)

17:30 Prezidentka: Nenávistná rétorika vedie k nenávistným činom 

Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Nazvala to útokom na demokraciu. Akékoľvek násilie je podľa jej slov neakceptovateľné. Požiadala, aby sa nevynášali v súvislosti s aktuálnou situáciou rýchle súdy.

„Som šokovaná, všetci sme šokovaní, z hrozného a zákerného útoku na premiéra Roberta Fica. Stalo sa niečo, vážnosť čoho si zrejme ešte ani nedokážeme uvedomiť alebo to nedokážeme obsiahnuť. Fyzický útok na predsedu vlády je predovšetkým útok na človeka, ale je to aj útok na demokraciu,“ uviedla hlava štátu vo vyhlásení v prezidentskom paláci. 

Vyzvala na zastavenie nenávistnej rétoriky. Polícia podľa jej slov určite prinesie viac informácií. „Dovtedy prosím nevynášajme rýchle súdy a myslime na to najdôležitejšie. A to je v tejto chvíli jediné, aby sa Robert Fico čo najskôr zotavil,“ uzavrela.

17:00 Skoré uzdravenie Ficovi poprial aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 

16:45 K útoku sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová 

16:15 Pellegrini: Streľba na premiéra je bezprecedentným ohrozením demokracie 

Streľba na premiéra Robert Fica (Smer-SD) ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Na sociálnej sieti to uviedol novozvolený prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne,“ povedal Pellegrini. Doplnil, že ak budú ľudia iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujú všetko, čo za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali. 

„Pánovi premiérovi prajem čo najrýchlejšie uzdravenie a zotavenie. A veľmi si želám, aby sa takýto nezmyselný a brutálny čin stal terčom všeobecného odsúdenia,“ uviedol Pellegrini.

16:10 Premiér je po streľbe v život ohrozujúcom stave, prevážajú ho do Banskej Bystrice

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je po streľbe v Handlovej v život ohrozujúcom stave. Prevážajú ho vrtuľníkom do Banskej Bystrice. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR.

„Na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej bol na predsedu vlády SR Roberta Fica spáchaný atentát, aktuálne je v život ohrozujúcom stave,“ uviedol úrad. Vysvetlil, že smeruje do nemocnice do Banskej Bystrice, pretože do Bratislavy by to trvalo príliš dlho vzhľadom na nevyhnutnosť akútneho zákroku. „Najbližšie hodiny rozhodnú,“ doplnil na sociálnej sieti profil predsedu vlády.

15:59 Pavel: Útok na Fica ukazuje, kam môže viesť prehlbovanie agresivity 

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný, nech už bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov,“ napísal Pavel.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Priestor pred Domom kultúry v Handlovej, kde sa zasadnutie vlády konalo, evakuovali.

15:53 M. Žilinka: OČTK vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ potrestaný 

Orgány činné v trestnom konaní (OČTK) budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ nekompromisne a spravodlivo potrestaný. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

15:49 Na sociálnych sieťach sa objavila nahrávka zo zatýkania útočníka 

15:43 O útoku informuje už aj britská BBC 

15:37 Fiala: Správa o postrelení Fica je šokujúca, násilie nesmieme tolerovať

Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca, uviedol v stredu na sociálnej sieti X v reakcii na aktuálne informácie český premiér Petr Fiala. Násilie podľa neho nemožno tolerovať, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto,“ napísal Fiala.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Priestor pred Domom kultúry v Handlovej, kde sa zasadnutie vlády konalo, evakuovali.

15:30 Andrej Danko vyjadril podporu Smeru a premiérovi, verí vo vyšetrenie okolností 

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer-SD aj premiérovi Robertovi Ficovi, ktorého v stredu postrelili. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu. 

„Stále sa mi nechce veriť tomu, že by v spoločnosti bol niekto ochotný prekročiť takéto hranice. Pre mňa je zrejmé, že je to výsledok spoločenského konfliktu, a to musí skončiť,“ vyhlásil Danko. Želá Ficovi, aby túto situáciu zvládol. V mene SNS odsúdil grobianstvo v spoločnosti, ktoré podľa neho muselo vyeskalovať do takejto situácie.

15:20 Prezidentka ostro odsudzuje útok na premiéra

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsudzuje útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Útok označila Čaputová za brutálny a bezohľadný. „Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil,“ uviedla.

15:03 Premiéra Fica postrelili

Po rokovaní vlády v Handlovej postrelili premiéra Roberta Fica (Smer-SD). V pléne parlamentu to potvrdil podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) a prerušil rokovanie aktuálnej schôdze na neurčito.

Na mieste padlo podľa spravodajkyne TASR niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Priestor pred Domom kultúry v Handlovej, kde sa zasadnutie vlády konalo, je v súčasnosti evakuovaný. 

Správu budeme aktualizovať.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite