Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Je environmentalizmus nové náboženstvo?

.andrej Zeman .stĺpčeky .kultúra

Tento text som načrtol, keď sa blízko mňa, v susednom Glasgowe, konal samit COP26 o energetickej a klimatickej budúcnosti. Nezaoberá sa však tým, čo sa preberá na klimatických konferenciách. Pôjde o súvis envirotém s náboženským, respektíve teologickým zmýšľaním.

.zvedochtivé čítanie: Je environmentalizmus nové náboženstvo? KRISZTIAN ELEK/SOPA IMAGES/LIGHTROCKET/GETTY IMAGES 21. apríl 2023 Londýn, Veľká Británia: Aktivisti z hnutia Extinction Rebellion bojujú proti používaniu fosílnych palív.

čo vám teraz zišlo na um? Možno stvorenie sveta a prírody v knihe Genezis. Možno akési duchovné spojenie s prírodou. Možno morálna povinnosť starať sa o prírodu a prostredie, v ktorom žijeme. A možno ste si pomysleli na Františka z Assisi alebo na encykliku pápeža Františka Laudato Si, ktorá bola o našej morálnej kartografii v priestore stvorenstva, uprostred ktorého žijeme.

Sú rôzne spôsoby, ako môžu náboženská viera a environmentalizmus spolu interagovať, a dnes sa pozrieme na dva z nich. Spomenieme si vzrast takzvaných ekoteológií a potom sekulárnu náboženskú verziu environmentalizmu.

ekoteológie a ekoteológovia

V ekoteológiách ide o teologické pohľady na prírodu či ekosystémy. Začali vznikať najmä v druhej polovici 20. storočia, od 60. a 70. rokov. Jednak preto, že vtedy vzniklo moderné environmentálne hnutie, jednak preto, že kresťanská teológia začala byť obviňovaná z nešťastného stavu, v ktorom sa naša Zem nachádza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite