Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka: Kritické myslenie nestačí

.jakub Betinský .stĺpčeky .kultúra

Covid-19 priniesol popri všetkých strastiach aj benefit online učenia. Za posledné dva roky som ponúkol niekoľko večerných filozofických kurzov a nedávno som ponúkol kurz „Kritické myslenie nestačí“​, ktorý sa veľmi rýchlo vypredal.

.pravidelná dávka: Kritické myslenie nestačí

má šesť stretnutí. Platónov dialóg Kritón (jeho dialógy nazývam bibliou kritického myslenia), čítame Aristotelovu Etiku Nikomachovu, diskutujeme so stoikmi (Aurélius) a existencialistami (sv. Augustín), posvietime si na otázku existencie Boha (Akvinský, Kniha Jób) a posledné dve stretnutia venujeme dišpute o kráse (Scruton) a podmanivosti veľkej literatúry s úryvkami od Homéra, Tolkiena a Huxleyho.

Čo tým myslím, že kritické myslenie nestačí? Bezpochyby je potrebné a mali by sme vedieť na základe akého kritéria funguje naše usudzovanie, hodnotenie a výber (konanie). Stačí to však? Budem vedieť rozlišovať hoaxy a logické fauly, ale čo je to ten „dobrý“ život?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite