Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deep biotech Mira Gašpárka: Ako oklamať bunkového trójskeho koňa

.miroslav Gašpárek .stĺpčeky .veda

Univerzálnosť genetického kódu naprieč všetkými organizmami umožňuje pokrok v oblastiach syntetickej biológie a genetického inžinierstva, no okrem biológov dokážu túto vlastnosť genómu využívať aj vírusy.

Deep biotech Mira Gašpárka: Ako oklamať bunkového trójskeho koňa

jednou z najväčších výziev, ktorým čelia syntetická biológia a genetické inžinierstvo, je možnosť, že geneticky modifikovaný organizmus (GMO) bude schopný interagovať a meniť voľne žijúce druhy. Túto schopnosť majú, prirodzene, aj vírusy, ktoré sú niekedy pri genetickej modifikácii používané. Vírusy totiž fungujú ako trójske kone: len čo sa dostanú do bunky, dokážu sa veľmi rýchlo zmocniť jej genetických mechanizmov.

Gény sú súčasťou genómu všetkého živého a tieto úseky DNA sú zvyčajne zodpovedné za produkciu dlhých reťazcov aminokyselín, ktoré nazývame peptidy. No samotný úsek DNA, gén, nie je skutočným vzorom pre výrobu bielkovín, je totiž príliš cenný na to, aby sa len tak povaľoval kdekoľvek v bunke.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite