Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Koľko toho strácame

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Zhruba v polovici prvého storočia nášho letopočtu písal Lucius Annaeus Seneca svojmu svokrovi Pompeiovi Pauliniovi niekoľko stránok o tom, ako sa to má so životom. Ešte raz, zať tu dáva rady svokrovi – ale o to tu nejde. Chce mu vysvetliť, prečo nám bol daný dostatok času života.

.otázniky Antona Vydru: Koľko toho strácame

pri starých textoch je vždy dobré vnímať ich časové okolie. Pár rokov predtým, ako Seneca písal svoje riadky, zomrel Caligula, Rímu teraz vládne Claudius (ten, ktorý založil mesto Szombathely, teda vtedy ešte pod názvom Savaria, v ktorom sa asi o tristo rokov neskôr narodí svätý Martin – spomeňte si na to, keď okolo pôjdete k moru do Chorvátska). V tom istom čase sa Seneca stáva Nerónovým učiteľom (možno raz ten okamih prekľaje), Plutarchos ešte saje materské mlieko (ale vyrastie a začne písať). Rimania majú stále na pamäti germánsky výprask v mokradiach Teutoburského lesa, a tak nechávajú hrozivú Germániu pekne krásne za Rýnom a Dunajom na pokoji (nechytať, nechať tak, je to tam neisté a zhubné – myslí sa tým, že je to tak aj na našom území).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite