Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Leviatan či Behemot?

.anton Vydra .stĺpčeky ..otázniky antona vydru

U Thomasa Hobbesa je leviatan obluda, ktorú kŕmime svojimi slobodami, aby sme medzi sebou ako-tak udržali mier a neprepadli sme sa do vojny všetkých proti všetkým, kde najvyšším právom je zabiť toho druhého. No Hobbes napísal aj inú knihu: Behemot. Je o tých, ktorí leviatana kŕmiť odmietli.

.otázniky Antona Vydru: Leviatan či Behemot?

nejde mi tu teraz o to, aby som tu spravil nejaký hlboký filozofický výklad dvoch Hobbesových kníh, iba si z nich vypožičiam ich názvy, označujúce pôvodne biblické beštie opísané v knihe Jób. No aspoň pár slov na začiatok:

Hobbesov Leviatan opisoval utváranie spoločenskej zmluvy medzi ľuďmi, čiže formovanie zmluvných vzťahov založených na tom, že ja nezabijem teba a ty nezabiješ mňa, pričom na tento vzťah má dohliadať suverén (či už monarcha, alebo parlament). Nech už má tá morská príšera akúkoľvek hrozivú podobu (dnes je to použitie jadrových zbraní), predsa len je nositeľom mieru, a ten mier sa zakladá na strachu z trestu za previnenie sa proti dohodnutej zmluve.

Behemot je kniha, ktorá vznikla až neskôr, a Hobbes má pod touto druhou príšerou (zrejme si ju predstavoval ako ozrutného nosorožca) na mysli najmä rebéliu voči mierovej zmluve alebo – inými slovami – neposlušnosť voči suverénovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite