Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Putinova kakotópia

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Každému súdnemu človeku dnes už musí byť zrejmé, že Vladimír Putin pre vlastných občanov nielenže nevytvoril, ale sa ani nesnažil vytvoriť nejaký ideálny utopický štát, v ktorom je blaho obyvateľov základnou normou. Naopak, pripravil im peklo, ktoré vyfarbil naružovo.

.otázniky Antona Vydru: Putinova kakotópia

dvanásteho marca 1868 predniesol John Stuart Mill jednu parlamentnú reč, v ktorej prvýkrát použil výrazy dystopisti a kakotopisti v protiklade voči utopistom. Utopickým nazýval niečo také dobré, že sa to uskutočniť nedá. Opakom toho je niečo také zlé, že sa to uskutočniť nesmie. Že neexistujú a nikdy nemohli existovať nijaké utopické ideálne slnečné štáty a nové Atlantídy, to vieme. A vieme tiež, že uskutočniť ich by sa dalo len za cenu straty slobody v prospech vysnívaného ideálu. Že sa, naopak, dystopické orwellovské svety pokúšali vyklíčiť na pôde nejednej krajiny, to vieme takisto, aj z vlastnej historickej skúsenosti, no vieme aj to, že slobodní ľudia vždy urobia všetko preto, aby ich zo svojej pôdy vypleli.

Tridsať rokov po Millovi napíše Lev Nikolajevič Tolstoj v celkom inej geografickej a politickej realite zopár riadkov o vladároch, ktorí svoj ľud presviedčajú o tom, že cudzie štáty im chcú iba zle. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite