Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Naši Putinovi priatelia

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V pondelok 7. marca Miloš Zeman vyvesil na Pražskom hrade ukrajinskú vlajku. Nadviazal tým na svoj televízny prejav, v ktorom vyzval na tvrdé sankcie a „izoláciu šialenca“ Putina. Dá sa tej otočke veriť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Naši Putinovi priatelia

miloš Zeman, donedávna v západných médiách štandardne charakterizovaný ako „proruský“, ako by sa o prekot kajal. V deň ruskej invázie verejne v televízii priznal, že sa mýlil vo svojej sebavedomej predpovedi, že Putin nezaútočí. A nie je sám. Simultánne robí sebareflexiu aj Václav Klaus. Krátko po invázii sa s ľútosťou posťažoval, že Putinovo rozhodnutie „poškodilo aj tých z nás, ktorí sa roky snažili vysvetľovať“ dnešné Rusko. 

V sobotu 5. marca Klaus dodal niekoľko bodov: ruský útok „rezolútne odsudzuje“ a tiež priznáva svoj omyl – aj on veril, že Putin je racionálny. Ruský prezident sa však podľa neho počas pandemickej izolácie „odtrhol od reality“ a prijal „kvázináboženskú“ víziu nového svetového poriadku. Klaus uzatvára, že zvrat nebude možný „bez personálnej zmeny v politickom vedení Ruska“... Pre ľudstvo nič nové, ale pre Klausa veľký skok: zhruba ako keby takúto sebareflexiu dnes robil Ján Čarnogurský.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite