Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Vydržať až do konca

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Hlavné je nevyplytvať všetku energiu na symbolické akcie ako vlajky a petície, hovorí náš známy. Od iného by to znelo cynicky. Ale on u seba doma práve ubytoval ukrajinskú príbuznú s troma deťmi.

Český týždeň Tomáša Němečka: Vydržať až do konca

aby ste rozumeli: on sám má päť detí a žije v bežnom pražskom paneláku. „To zvládneme. Prispejem k úsiliu ukrajinského ľudu tým, že sa presuniem na gauč v obývačke,“ glosoval to. Takýchto príbehov vidíme  na Slovensku a v Českej republike – veľa, dokiaľ euforická vlna trvá. Naša najväčšia humanitárna organizácia Člověk v tísni vyzbierala miliardu korún (!) čiže 40 miliónov eur. Česi poslali do zbierky ukrajinského veľvyslanectva 12 miliónov eur na nákup zbraní. Ministerstvo vnútra spustilo webovú stránku v češtine a ukrajinčine nasiukrajinci.cz, kde sa ponuka poskytovateľov ubytovania rýchlo stretáva s dopytom utečencov.

Vláda Petra Fialu ešte v januári, pred inváziou, darovala Kyjevu 4 000 granátov, dva dni po vypuknutí vojny pridala guľomety, ostreľovačské pušky a muníciu a poslednú februárovú nedeľu prišiel premiér na 80-tisícovú demonštráciu na pražskom Václavskom námestí osobne oznámiť ďalšiu zásielku (Aktuálně.cz neskôr zistilo, že išlo o 100 protilietadlových rakiet). Celková hodnota dodávok zbraní je tak už 25 miliónov eur. Podobne ako na Slovensku, aj v Českej republike hocikomu napadá, aké šťastie, že je pri moci súčasný kabinet, a nie súčasná opozícia. Poslanec Andrej Babiš sa zatiaľ stiahol mimo reflektorov, nemá teraz čo relevantné povedať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite