Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.otázniky Antona Vydru: Lukrécius a nestálosť prázdneho

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Prehrabával som sa v antikvariáte starými knižkami, z ktorých mnohé už dnes len tak neuvidíte. Medzi tým množstvom sa vždy skrýva nejaký vzácnejší kus, nijako na seba neupozorňuje, nekričí. Oko sa len pokojne kĺže od jednej knihy k druhej, až kým sa nezastaví pri obale, ktorý ho náhle zaujme.

.otázniky Antona Vydru: Lukrécius a nestálosť prázdneho

do oka mi padol Lukrécius a jeho poéma O prírode v preklade Josefa Kolářa z roku 1948. Mimochodom, Josefa Kolářa spolu s ďalšími členmi Sokola, v ktorom patril medzi vedúce osobnosti, gestapo ešte v roku 1941 poslalo do Pardubíc a Terezína a odtiaľ do Auschwitzu, kde Kolářa nacisti počas protestnej hladovky utĺkli na smrť. Lukréciovi sa venoval od roku 1933 a svoj preklad (prvý úplný český) dokončil v spomenutom okupačnom roku 1941. Dielo vydal po skončení vojny slávny pražský vydavateľ Jan Laichter. Ktovie, aký osud jeho prekladu sa na okamih zablysol pred očami Josefa Kolářa, keď dostával od hrubého nacistu svoju poslednú smrtiacu ranu? Ktovie, či mu v mysli zaznel niektorý z Lukréciových veršov, povedzme o tom, že „násilí s křivdou se plíží okolo lidí“?

Polorozpadnutá kniha má aj dnes stále peknú obálku, hoci jazyk prekladu je už veľmi starý (len podotknem, že pôvodný Lukréciov jazyk je ešte starší), no o to krajšie tie slová znejú v našej dobe. Napríklad: „Bez prázdna totiž, jak zřejmo, je nemožné rozbíti něco, / nemožno rozlomit v kusy a ranou rozštěpit ve dvé, / bez něho nevsákne nikam ni vlhkost, ni dotěrné chladno / ani tam nevnikne oheň, a ty přece zmáhají všechno. / Čím víc nějaká věc má uvnitř v těle svém prázdna, snadněji kolísá vždycky, jsouc vydána náporu jejich.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite