Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.otázniky Antona Vydru: Upír v saku

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Nič nepovie tak veľa o človeku, ako keď vložíme do ostrého kontrastu absolútne zlú a absolútne dobrú bytosť. Uprostred týchto dvoch krajností sa z hmlistého močiara nepoznania začne vynárať prekvapivý tvor, ktorým to lomcuje raz na jednu, inokedy na druhú stranu: človek. No spoznať ho ostane vždy záhadou.

.otázniky Antona Vydru: Upír v saku

v Banskej Štiavnici som sa s Vladom Gálisom na filozofickom festivale Agora 21 rozprával o ľuďoch a neľuďoch vo svete fantasy príbehov. Vlado je prekladateľ a milovník literatúry, obzvlášť Terryho Pratchetta, no – ako povedal – za najfascinujúcejšie literárne figúry pokladá upírov. A Frankensteina. Tvrdí, že keď ako dieťa prečítal Drakulu, od strachu knihu rituálne zakopal naveky do zeme. Odvtedy ho upíri začali zaujímať ešte viac. Jedna z vecí, ktorá na našej diskusii zaznela, sa však zahryzla do vzduchu tak, že priam sčervenel od krvi: „Skutoční upíri chodia v sakách.“ Bodka a ticho.

Samozrejme, nie všetci ľudia v sakách sú upírmi, no ak tie hrozivé bytosti chcete niekde stretnúť, určite ich nehľadajte po nociach na povalách starých domov, ale práve medzi najuhladenejšími z najuhladenejších ľudí, uprostred ktorých sa zvyknú sofistikovane skrývať. Pre literárnu a filmovú vampiristiku sú títo vyciciavači života večným prameňom inšpirácií.

Tak je to však nielen s upírmi, ale aj so všetkým démonickým alebo monštruóznym. Prvé imaginácie diablov sú tie čertovské (rožky, chvostíky, kopytá) – skrátka, na smiech. Zo zafúľaných čertov sa stali úsmevné bytosti, ktoré už, hádam, nestrašia ani len malé deti. Takéto luciferstvo nás nedesí. Postupne teda imaginácia pritvrdí a diabolskú postavu poriadne zohaví. To už je ťažšie, taký obraz sa vpije do mysle, tvrdošijne tam ostáva a nechce odtiaľ von. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite