Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: Strácate čas? No a čo?

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Roger Caillois – na ktorého sa už, mimochodom, zabudlo – kdesi napísal, že práca, ktorá nepozná stratený čas, vlastne ani nie je prácou, ale otročinou. Myslím, že to povedal presne a vymedzil tým dôležitý medzipriestor ohraničený z dvoch strán: upätou fixáciou na pracovné výkony a obyčajnou ľudskou lenivosťou.

Otázniky Antona Vydru: Strácate čas? No a čo?

boli časy, v ktorých sa za jeden z najhorších prehreškov proti ľudskému údelu pokladala takzvaná acedia. Ten pojem označoval akési vyprahnuté ničnerobenie, vôbec nie sladké, ale skôr totálnu otupenosť jednotlivca, ktorý nebol schopný dostať sa k nejakému tvorivému výkonu. Na stupnici bytia takému človeku nezodpovedalo nič živé, ale naopak, mŕtva hmota, kameň, mineralizovaná nečinnosť.

Boli tiež časy, keď poniektorí vzdelanci (napríklad Immanuel Kant) poukazovali na to, že človek nepokročí vpred, ak sa bude naďalej slastne oddávať „lenivosti rozumu“ (ignava ratio). Ten výraz označoval v skutočnosti bezduchosť, vyprázdnené zmechanizované žitie, ktorému chýba zmysel pre kritické a samostatné myslenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite