Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otázniky Antona Vydru: Moc je vábivý tanec na tenkom ľade

.anton Vydra .stĺpčeky .otázniky Antona Vydru

Vysoké miesta sú klzké a ústup z moci sa rovná buď pádu, alebo zatmeniu, čo je však vec dosť melancholická – takto opísal Francis Bacon v jedenástej zo svojich Esejí z roku 1597 človeka, ktorý sa po točitých schodoch dostal k moci nad druhými, čím stratil moc sám nad sebou.

Otázniky Antona Vydru: Moc je vábivý tanec na tenkom ľade

esej Francisa Bacona je poplatná času, v ktorom vznikla. V roku 1597 sa totiž stal oficiálne radcom na dvore kráľovnej Alžbety, o čo sa dlho predtým usiloval. Pre Bacona to bol rok jeho vstupu do vysokej politiky. Ešte netušil, že sa z neho neskôr stane dokonca lord kancelár, a už vôbec sa mu nesnívalo, že jeho kariéra bude priveľmi krátka – skončila sa po tom, ako ho obvinili z korupcie, o ktorej, mimochodom, v eseji takisto píše, že by sa jej mal človek vo vysokom postavení zďaleka vyhýbať.

Baconova esej je písaná na spôsob renesančného zrkadla (speculum) nastaveného vysokému politickému úradníkovi. Bacon udeľuje rady, ktoré sú riskantné aj preňho samého ako budúceho politika. Niektoré z tých rád sú nám dnes na smiech, iné ostávajú stále platné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite