Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Chvála filantropie

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Riaditeľ českej antivírusovej firmy Avast Ondřej Vlček (43) a jeho manželka, lekárka Katarína (41) založili novú nadáciu. To by nebolo samo osebe zvláštne. Ale hodnota nadačného imania vyrazila mnohým dych.

Český týždeň Tomáša Němečka: Chvála filantropie

avast je dnes nadnárodná spoločnosť kótovaná na londýnskej burze, takže tí, čo stáli pri jej začiatku a dostali zamestnanecké akcie, nesmierne zbohatli. Otcovia zakladatelia Pavel Baudiš a Eduard Kučera sú dnes dolároví miliardári, v rebríčku najbohatších Čechov podľa časopisu Forbes sú na 6. a 8. mieste - ale aj ich dávny brigádnik Ondřej Vlček má dnes v akciách Avastu majetok za 4,2 miliardy korún čiže 160 miliónov eur (je 55. na českom rebríčku Forbesu). 

Teraz tretinu svojho bohatstva venuje na dobročinnosť. Nadácia manželov Vlčkových tak bude mať s 60 miliónmi eur vôbec najväčšie imanie v Česku. Šéf Avastu prekonal vo filantropii úplne všetkých, aj najbohatšieho Čecha Petra Kellnera alebo premiéra Andreja Babiša. „Dáva to väčší zmysel ako mať 15 porsche v garáži,“ poznamenal k tomu Ondřej Vlček.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite