Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová vláda a jej šanca

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Po štrnástich dňoch od volieb vznikla dohoda o novej slovenskej vláde. Očakávania verejnosti sú veľké, počiatočné podmienky ťažké. Aké šance má zostava okolo budúceho premiéra Igora Matoviča?

Nová vláda a jej šanca

najväčšiu zodpovednosť za úspech novej vlády má v rukách jej predseda. Jednak preto, že Igor Matovič získal s odstupom najviac voličských hlasov, takže má v koalícii najsilnejšie slovo, ale aj preto, že predseda vlády je v našich podmienkach pri akýchkoľvek percentách jeho strany jasne najsilnejší výkonný post. 

Od čoho teda závisí úspech nového premiéra a jeho vlády?

Pohľad do ponovembrovej histórie ukazuje, že premiéri s podobne silným voličským mandátom tu boli traja – Mečiar, Dzurinda a Fico. A všetci traja skončili zle. Dôvodom bolo osobnostné zlyhanie, keď pre vlastnú moc využili korupciu alebo obetovali demokratické spôsoby a spravodlivosť, alebo všetko naraz. 

„Pred novým parlamentom a novou vládou je obrovská úloha, väčšia ako boj s koronavírusom a spomalením ekonomiky.“

Igor Matovič práve preberá veľkú moc – a kľúčová otázka teraz je, či ju ako jeho predchodcovia nadradí nad záujem všetkých občanov Slovenska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite