Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako počuť mlčanie?

.anton Vydra .stĺpčeky

V príbehoch egyptských púštnych otcov sa spomína jedna historka, ktorá sa spája s veľkým opátom Pambom, ktorý kedysi žil v pustovni v Nitrijskom údolí. Tento Pambo bol žiakom svätého Antona pustovníka a v tých časoch bol pokladaný za jedného z najmúdrejších otcov rodiaceho sa kresťanstva.

Ako počuť mlčanie? Yulia Grigoryants/Alamy/profimedia

raz vraj jednu z Pambových mníšskych púštnych jaskýň v Scetis navštívil iný opát a zároveň alexandrijský arcibiskup a patriarcha Teofil. Ten je v dejinách známy neveľmi úctyhodnými činmi. V roku 391 nechal napríklad zbúrať Serapeum, pohanský chrám, ktorý sa možnože aj viac než náboženské miesto pokladal za dcéru Alexandrijskej knižnice. V Serapeu sa vraj ešte uchovávali aj niektoré knihy z tejto slávnej knižnice, ktoré sa filozofi pokúsili zachrániť.

Neskôr dal Teofil zničiť a vypáliť aj samotnú jaskyňu v Scetis spolu s mníchmi, lebo ju pokladal za semenisko učenia novoplatónskeho filozofa Origena. Toho Origena, ktorý sa nechal vykastrovať, lebo si nepsrávne vyložil jednu pasáž z Nového zákona, kde sa hovorí, že človek sa má zbaviť tých údov, ktoré ho zvádzajú na hriech. No napriek tomu bol Origenes jednou z najväčších autorít tej doby. A Teofil proti jeho učeniu celý život tvrdo bojoval. Aby toho nebolo málo, Teofilov synovec Cyril prikázal na smrť umučiť slávnu novoplatónsku filozofku Hypatiu. Boli to ťažké časy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite