Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kultúra života a kultúra smrti

.marína Gálisová .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Minulý týždeň sa veľa hovorilo o tom, ako sa na štátnych školách vyučuje náboženstvo a čo je obsahom tohto predmetu. Diskusiu spustila stránka z učebnice náboženstva pre ôsme triedy ZŠ. Na nej sú dva stĺpčeky s pojmami. Jeden je označený ako „kultúra života“, druhý ako „kultúra smrti“.

Kultúra života a kultúra smrti James Coleman/Unsplash.com

v rámci „kultúry života“ sa tam uvádza napríklad zaručenie práva na život ešte nenarodenému dieťaťu, právo postihnutých rozvíjať svoje schopnosti, právo chorých a starých ľudí na primeranú starostlivosť. Proti tomu niet čo namietať.

Problematický bol stĺpec „kultúra smrti“. Lebo čo si mám predstaviť pod „antikoncepčnou mentalitou“? Áno, poznám učenie cirkvi v tejto otázke. Áno, viem, že rozličné páry sa s ním vyrovnávajú rôzne; rozlične žijú svoju sexualitu, plodnosť, rozlične realizujú svoje odhodlanie, schopnosti a možnosti darovať deťom život a seba. Pochopím, ak pod „antikoncepčnou mentalitou“ myslíme totálny odpor voči plodeniu detí zo sebeckých dôvodov. Ale je každé obmedzenie plodnosti sebecké? Nuž...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite