Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Napodobní Zsolt Simon hlavu štátu?

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Keď sa rozbehli voľby prezidenta, Zuzana Čaputová nebola favoritkou. A predsa bude od júna hlavou štátu. Môže podobný úspech zažiť aj Zsolt Simon? Bolo by to veľmi užitočné.

Napodobní Zsolt Simon hlavu štátu? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

príbehy novej prezidentky a bývalého lídra Mostu sú, samozrejme, veľmi rozdielne. Ona kandidovala nedotknutá veľkou politikou, on sa v nej pohyboval od pádu komunizmu. Ona bola úspešnou občianskou bojovníčkou proti arogancii moci, on bol roky poslancom aj ministrom, teda súčasťou moci. Ona svojou autentickosťou a šarmom oslovuje všetky skupiny voličov, on svojím vyjadrovaním aj pôvodom oslovuje najmä maďarskú menšinu. 

Ale dve podstatné kvality ich spájajú. 

Ani jeden z nich sa nebál konať, keď to nebolo výhodné. Zuzana Čaputová v nerovnom spore o skládku, keď proti nej stála celá štátna mašinéria, a Zsolt Simon vo chvíli, keď sa Bugár rozhodol vstúpiť do vlády so Smerom a SNS – Simon vtedy ostal takmer sám, no neuhol, dodržal predvolebný sľub a odmietol sa podieľať na tom spôsobe vládnutia, ktorý viedol až k vražde novinára. 

„To, o čo sa snaží Zsolt Simon, je nadľudský výkon.“

A podobná je aj ich odvaha na nové výzvy. Zuzana Čaputová kandidovala za hlavu štátu napriek tomu, že nebola favoritkou, Zsolt Simon dnes zakladá Maďarské fórum napriek existencii Mostu a SMK. 

Nikto dnes nevie, ako snaha Zsolta Simona dopadne. Bude to vec dobrých nápadov jeho tímu, efektívneho oslovenia maďarských voličov, šikovnej stratégie a dostatku zdrojov, keďže Most má financie z rozpočtu a SMK má podporu Viktora Orbána. Ale Simonova snaha ozdraviť politické prostredie maďarskej menšiny a ponúknuť slušnejšiu alternatívu je hodná úcty. Už len preto, že tu ešte nikdy od roku 1989 nevznikla dobrá vláda Slovenskej republiky bez účasti našich Maďarov – a podľa všetkého to tak bude vždy.

To, o čo sa snaží Zsolt Simon, je nadľudský výkon. Ale iba také menia svet. Myslím, že demokratické Slovensko by malo spozornieť.

Viac o stave maďarskej menšiny a aktivite Zsolta Simona píšeme na stranách 4 až 15. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite