Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reč Romana Kvasnicu

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Americké veľvyslanectvo ocenilo za presadzovanie ľudských práv novinárov Zuzanu Petkovú a Adama Valčeka a spolumajiteľa .týždňa Romana Kvasnicu. Jeho prejav považujem za najlepší editorial. Tu je.

Reč Romana Kvasnicu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

vaša Excelencia, dovoľte mi poďakovať sa za ocenenie a zároveň mi dovoľte poďakovať sa za pozvanie pre Hedvigu Žákovú Malinovú, Lýdiu Šuchovú, Zlatku Kušnírovú a Gabrielu Bednárovú s dcérkou Saškou.

Hedvigu som spoznal v roku 2006 po tom, ako bola brutálne zbitá a ako najvyšší ústavní činitelia spustili mediálny lynč s tvrdením, že si útok vymyslela. Od začiatku som obdivoval jej pokoru a trpezlivosť, s akou znášala najbolestivejšie dni svojho života. Odmietla prerušiť štúdium a naďalej sama chodila v zlom zdravotnom stave do Nitry, kde ľudia na ňu pokrikovali. Stále som dojatý z jej ochoty považovať Slovensko za svoj domov napriek všetkým útokom, ktoré tu zažila. Tu by som si dovolil poďakovať aj pracovníkom Veľvyslanectva USA, ktorí navštívili Hedvigu pri narodení jej dcérky, a navštevovali aj mňa s ponukou pomoci.

Pani Lýdiu Šuchovú som spoznal v roku 2017. Navštívila ma s prosbou, aby som pomohol Rómom z Moldavy nad Bodvou, ktorí boli v roku 2013 brutálne zbití špeciálnymi policajnými jednotkami, a ktorí sa postupne z pozície poškodených dostali do pozície obvinených, pretože si vraj útok vymysleli. V tom období som obmedzil zastupovanie svojho významného klienta v Košiciach. Lenže oproti mne sedela žena, ktorá ukazovala svetu a predovšetkým rómskej minorite, že Slovensko nie sú len fašisti, respektíve politici, ochotní oslovovať najnižšie ľudské pudy. Takže do Košíc chodím opäť, teraz s pani Šuchovou a obhajujem tam pred súdom šesť zbitých Rómov. I tu musím poďakovať pracovníkom Veľvyslanectva USA, ktorí sa ako verejnosť zúčastňujú na pojednávaniach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite