Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Priznanie v priamom prenose

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Nadchádzajúca voľba kandidátov na ústavných sudcov rozhodne na 12 rokov o spravodlivosti. A súčasne nemilosrdne ukáže, komu tu ide o Slovensko a komu len o seba, stranu a tupú moc.

Priznanie v priamom prenose Natália Ložeková / natalialozekova.sk

už to, že sa medzi kandidátov na ústavných sudcov dostali ľudia ako Sopoliga či Jankovská, je dôkazom, že generálneho prokurátora Čižnára a šéfku súdnej rady Praženkovú, ktorí oboch nominovali, záujem Slovenska nezaujíma. Ale až teraz poslanci rozhodnú, čo preváži.

Situácia je jasná – medzi 40 kandidátmi je 18 takých, z ktorých by prezident mohol vybrať 9 naozaj dobrých ústavných sudcov, ale aj 18 takých, z ktorých by vznikol odborne aj charakterovo katastrofálny Ústavný súd.

Kto teda bude zvolený?

Z existujúcich ústavných sudcov ostávajú vo funkcii dvaja exposlanci Smeru Mamojka a Laššáková a dvaja sudcovia, nominovaní v minulosti koalíciou, Baricová a Ďuriš. Čiže aktuálne skóre je 4:0 v prospech koalície. A keďže napriek udalostiam z jari 2018 nebol prijatý zákon, ktorý by vylúčil, aby jednoduchá väčšina parlamentu zvolila všetkých ústavných sudcov, a keďže koalícia neponúkla žiadnu dohodu s opozíciou (pričom voľba nezávislých a pritom kvalitných kandidátov je po prejave kandidáta Fica ilúziou), môže sa stať, že za kandidátov budú zvolení len koaliční favoriti, takže prezident dostane zoznam, z ktorého nebude možné vybrať ani odbornosť, ani charakter, pričom on vyžaduje oboje. Reálne nám teda hrozí skóre 13.0, čo bude personálne najslabší a súčasne najnebezpečnejší Ústavný súd od vzniku Slovenskej republiky, so všetkými dôsledkami pre spravodlivosť v tejto krajine. Ak sa to stane, bude to kolosálne priznanie, že štát tu nebudujeme pre všetkých ľudí, ale len pre vyvolených, čo je návrat pred rok 1989.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite