Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kniha o jari, ktorá zmenila Slovensko

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Pohľad na súčasné Slovensko je naozaj depresívny. Ale popri plagiátoch, nezmysloch o Sorosovi, poníženosti voči Rusku a hre na slušného Lajčáka tu už rastie reálna nádej. O nej je naša nová kniha.

Kniha o jari, ktorá zmenila Slovensko Natália Ložeková / natalialozekova.sk

rok 2018 najskôr nevyzeral – napriek osmičkovej tradícii veľkých zlomov – príliš zlomovo. Mali v ňom byť jedny komunálne voľby, očakávalo sa niekoľko veľkých korupčných káuz a pád ministra vnútra, naplánované boli útoky na prezidenta Andreja Kisku a aj jeho rozhodnutie viac nekandidovať, ale inak to vyzeralo na rok len veľmi pomalého ústupu Smeru, a teda ďalší rok štátu uneseného jeho občanom. 

Lenže zlomy zvyčajne prichádzajú nečakane. Musí byť na ne pripravená pôda, ale ich podoba a priebeh sa pripraviť ani predpovedať nijako nedajú. Rok 2018 sa zlomil dvakrát – najskôr údesnou vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a potom fantastickou reakciou mladých ľudí a širokej verejnosti. Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko spolu s desiatkami tisíc ľudí po celej krajine dokázali neuveriteľnú vec. A nehovorím teraz o odstúpení dvoch neodstúpiteľných politikov. Oveľa dôležitejšie je, že odpoveďou na vraždu sa nestal strach, rezignácia či hrubosť, ale odvaha, citlivosť, láska a až hmatateľné rozpomenutie sa námestí na november 1989. Obnovil sa sen o lepšom Slovensku, a bol nasledovaný aj činmi.

„Práve oni zmenili a ešte zmenia túto krajinu.“

Boli to mesiace, v ktorých Slovensko prekonalo samo seba. Boli to dramatické, odhodlané, často dojímavé dni a týždne. Najmä to však bolo obdobie, ktoré zrodilo nádej.

Kniha Jar, ktorá zmenila Slovensko je našou poctou Jánovi Kuciakovi, Martine Kušnírovej a ich statočným rodinám. A je aj naším poďakovaním všetkým, ktorí sa odvtedy podieľajú na obnovení nádeje. Lebo práve oni zmenili a ešte zmenia túto krajinu.

Kniha Jar, ktorá zmenila Slovensko je silným dokumentom o mesiacoch, v ktorých vznikala predstava o slušnej krajine. Je v nej veľký otvorený rozhovor s Karolínou Farskou a Jurajom Šeligom, sú v nej mnohé silné prejavy z námestí a o slušnosti hovoria aj krásne fotografie Borisa Németha. Knihu si možno objednať na stránke tyzden.sk a je už aj vo všetkých dobrých kníhkupectvách.

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite