Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: 100

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Keď sa povie Československo, napadne mi Havel a VPN, potom Masaryk a Štefánik, potom slovenské deportácie a český odsun Nemcov, a potom krutosť komunistov a odvaha disidentov. Veľký príbeh.

Štefan Hríb: 100 Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prvá republika z roku 1918 a posledná z novembra 1989 boli hviezdnymi chvíľami Československa. Obe boli inšpirujúce pre svet a obe sa týkali slobody a demokracie – tá prvá bola ich odvážnym začiatkom, tá posledná zasa ich tvorivou obnovou, vykúpenou utrpením tisícov slobodných ľudí. Československo z roku 1918, aj to z roku 1989, boli pokusom presiahnuť vlastnú malosť. A boli aj pokusom o slušnosť.

Oba pokusy stroskotali. Ten prvý lačným Hitlerom, zbabelosťou spojencov a po vojne aj naivitou demokratov, ten druhý sme si pokazili úplne sami. Ale boli to inšpirujúce pokusy. O čo podobne veľké, sebapresahujúce a krásne sa pokúšame v Česku a na Slovensku dnes? O čom snívame, za čo sme ochotní zomierať ako vtedy legionári či letci, čomu podobnému podriaďujeme svoje malé životy?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite