Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

20 rokov po Mečiarovi

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Keď sa v roku 1998 podarilo skončiť s primitivizmom navonok aj dovnútra Slovenska, bola to po novembri 1989 druhá šanca zmeniť veci verejné. Aký je výsledok po 20 rokoch?

20 rokov po Mečiarovi Natália Ložeková / natalialozekova.sk

obdobie Mečiarových vlád bolo typické lžami, hrubosťou a drancovaním štátu. Vtedy prestala byť politika službou verejnosti a stala sa súbojom o korisť. Najčastejšie padali slová o národe a štáte, skutočné motívy tých vlád však boli pekelne prízemné. Krajinu ovládla skupina hrubých, nevzdelaných a nekultúrnych ľudí, ktorí si mocou a majetkom nahradzovali vnútornú integritu. Zneužívali informácie, tajnú službu, políciu aj prokuratúru. Pre svoju moc neváhali použiť aj štátom požehnané násilie, boli dokonca ochotní obetovať budúcnosť celej krajiny len preto, že NATO aj EÚ ich primitivizmus odmietali.

Potom prišla vďaka opozícii, médiám, tretiemu sektoru, umelcom, vedcom a nespokojnej časti verejnosti veľká zmena. Slovensko sa rokom 1998 vrátilo na Západ, ekonomika bola zbavená najväčších deformácií, politika sa od slotovsko-ľuptákovského primitivizmu posunula o dve poschodia vyššie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite