Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vrátiť sa a vidieť zlo

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Uplynulých dvanásť dní som strávil s Kemkovcami v našom milovanom americkom veľkomeste. V piatok ráno sme sa vrátili fyzicky – a už v to poobedie som bol doma aj inak.

Vrátiť sa a vidieť zlo Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v to poobedie som mal .pod lampou šéfa akadémie vied Pavla Šajgalíka, šéfa Ústavu štátu a práva SAV Jozefa Vozára a ešte advokáta Andreja Leontieva od Taylorov. Pýtal som sa na faul vlády proti našej vede a z odpovedí som zistil tri veci.

Prvé zistenie: Vláda sa s našimi vedcami hrala pol roka ako mačka s myšou, menila podmienky, slovník aj štýl, aby dosiahla to, čo od začiatku chcela, teda zastavenie transformácie. Vláda nechcela, aby boli naši vedci slobodnejší od štátu a aby mohli o sebe viac rozhodovať, a tak ich najprv ponižovala, a potom dosiahla svoje vrátane lepšieho dosahu na vedecký majetok. Už len toto je neuveriteľné – v slušnom štáte si vláda vedcov a ich prácu ctí, slúži im a vytvára podmienky, u nás vláda vedcov ponižuje, dusí a okráda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite