Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Výzva Andreja Kisku

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Keď prezident v roku 2014 porazil predsedu Smeru, nespôsobil len koniec dominancie Roberta Fica, ale priniesol nádej na prvého dôstojného prezidenta. Tú nádej naplnil – no dnes stojí pred úlohou ešte väčšou.

Výzva Andreja Kisku Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najskôr základné informácie, ktoré sme s kolegami získali v posledných týždňoch. Je už jasné, že Andrej Kiska založí politickú stranu, ktorá bude stredová, budú v nej aj konzervatívci, aj liberáli, bude jasne orientovaná na Západ, ponuku na to, byť jej súčasťou, dostanú významné osobnosti, študenti z námestí aj ľudia z niektorých politických zoskupení – a to všetko sa stane bez ohľadu na to, či voľby budú riadne, alebo predčasné. Ak budú riadne, založí ju Andrej Kiska po skončení svojho funkčného obdobia, no ak by chcela koalícia a časť opozície tento plán zmariť práve predčasnými voľbami, je Andrej Kiska pripravený založiť stranu a priviesť ju k voľbám aj ako prezident, pretože Ústava mu v tom nijako nebráni a svojím spôsobom mu tým predčasné voľby dokonca pomôžu. Podľa našich zistení je dnes potenciál takej strany 20 a viac percent, jej vznik významne prekreslí preferencie viacerých iných strán, no súčasne výrazne zvýši šancu na vznik rozumnej povolebnej koalície bez Smeru, SNS a extrému, a to je nevyhnutný predpoklad slušnej krajiny.

A teraz pár súvislostí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite