Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vlci, Trump a naša sloboda

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Ak by základňa Putinových vierozvestcov u nás vznikla v čase stabilného Západu, bola by prejavom geopolitického zúfalstva. Ale ona prišla práve teraz, v čase neistoty. Je to vypočítaný mocenský signál a arogantná výzva našej slobode.

Vlci, Trump a naša sloboda Natália Ložeková / natalialozekova.sk

z tej fotky ide mráz. Obrnené vozidlá v ohradenom paravojenskom areáli, ktorý slúži ľuďom, ruským aj našim, pre ktorých je vodca a jeho Rusko viac ako čokoľvek. Základňa pôsobí ako výsmech nášmu svetu, ale trochu aj ako výsadok v tyle nepriateľa.

Ak by bol Západ jednotný, bolo by to možno komické. Ale Západ je v kríze – a na čele má Trumpa. Koncom januára minulého roku, keď dlho telefonoval s Putinom, som napísal: Trumpovo „America first!“ cítim ako zbavenie sa zodpovednosti za ten ťažko a za obrovských obetí vybudovaný svetový poriadok, ktorý priniesol od konca druhej svetovej vojny najväčšiu mieru slobody, mieru a prosperity v dejinách ľudstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite