Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto ohrozuje Západ?

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Čítam, že Západ sa rozpadáva, že spojenectvá hodnôt prestávajú platiť a že Trump práve zrútil povojnový liberálny poriadok sveta. Ak je to tak, je zle. Ale – je to tak?

Kto ohrozuje Západ? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

o rozpade spojenectiev hodnôt napísala Iveta Radičová, o zrútení povojnového poriadku sveta Martin Šimečka. Oboch si vážim, oboch mám rád, oboch rád čítam. A s oboma v niečom dôležitom súhlasím – ale v tom hlavnom nie.

Áno, Západ má problém. A je to veľký problém. Ale neprišiel s Trumpom, ani s brexitom. Prišiel oveľa skôr. Zdá sa mi, že dnešné triumfy populistov a chaos, spôsobený niektorými excentrickými narcismi sú aj dôsledkom toho, ako sa západné liberálne elity javia vlastným občanom. Trump, nemecká AfD či talianske hnutie akýchsi hviezd sú okrem iného trestom rôznych verejností za aroganciu a nízku empatiu tých, ktorí povojnový liberálny poriadok zdedili od jeho architektov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite