Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Eurofondy ako priznanie

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Spôsob, akým tu používame verejné zdroje, je najvýstižnejším komentárom o povahe štátu. Aktuálne to až na dreň vystihlo rozdeľovanie eurofondov pre vedu a výskum.

Eurofondy ako priznanie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bolo to už pred mnohými rokmi, keď Pod lampou jeden vtedajší poslanec reformných strán povedal, že kritika narábania s eurofondmi ide proti záujmu Slovenska. Znelo to bláznivo, chvíľu som si myslel, že som zle počul, ale málokoho to vyrušilo. Až dlho po tom som to lepšie pochopil.

Aktuálne odhalenie Veroniky Remišovej, ako ministerstvo školstva podporuje z eurofondov skôr podivné firmy a ľudí v ich pozadí, než skutočnú vedu a výskum, znamená tri veci:

V tejto krajine nám väčšinovo nezáleží na poznaní, vede a vzdelaní. Len preto sa môže stať, že keď dostaneme z Európskej únie k dispozícii miliardu eur, nerozmýšľame, ako nimi čo najlepšie podporiť našich vedcov, profesorov a študentov. Nie, my okamžite hľadáme spôsoby, ako ukrojiť čo najviac pre seba a svoj klan. Popri zanedbávaní zdravotníctva je práve tento postoj k poznaniu najsilnejším dôkazom našej necivilizovanosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite