Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Machiavelli na Devíne

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Predseda vlády povedal, že sviatok Cyrila a Metoda je náš najvýznamnejší, poučil prezidenta, že na Devíne nemal chýbať, nepustil rečniť predsedu parlamentu, a obrátil sa na cirkev. Čo to znamená?

Machiavelli na Devíne Natália Ložeková / natalialozekova.sk

1. Slovensko má viacero štátnych sviatkov. Deň svojho vzniku, sviatok Cyrila a Metoda, výročie SNP, Deň Ústavy a 17. november. Deň vzniku štátu a Deň Ústavy sú poškvrnené mečiarizmom, SNP je veľmi významný míľnik, no komunisti si ho nadlho ukradli a ešte stále ho pravdivo nestrávili ani nacionalisti a ľudáci. Sviatok Cyrila a Metoda odkazuje na hlbšiu orientáciu územia, na ktorom napokon vznikla Slovenská republika, ale už nemá šancu byť srdcovou témou piatich miliónov ľudí. Ale top sviatok možno nie je zlý nápad. Preto by bolo pre Slovensko skvelé, keby sme sa zhodli na 17. novembri ako na našom štátotvornom záväzku a východisku, ktorým je sloboda a zodpovednosť za ňu. Rozumiem, že práve tento dátum nie je predsedovi vlády najmilší, keďže znamenal koniec diktatúry jeho strany. Ale skúsme sa rozumieť obojstranne a nevnucujme si navzájom účelové videnie sveta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite